19. yüzyılın başlarından bu yana fotoğrafçılık, dünyadaki sayısız insan için giderek artan bir kişisel ifade ve takdir aracı haline geldi. Bir fotoğrafın bir yeri yakalama yeteneği vardır. Bu bir deneyim bir fikir ya da zaman içinde bir an olabilir. Bu nedenle bir resmin bin kelimeye bedel olduğu söylenir. Dünya Fotoğrafçılık Günü bize göremediklerimizi gösteren fotoğrafçıların günüdür.
Fotoğraflar bir duyguyu kelimelerden daha hızlı ve hatta bazen daha etkili bir şekilde iletebilir. Bir fotoğraf, izleyicinin dünyayı fotoğrafçının gördüğü gibi görmesini sağlayabilir.
Fotoğraflar zamanı bile aşar. Onlarca yıl öncesinden bir fotoğraf, o zamanlar olduğu gibi şimdi de takdir edilebilir. Yarın çekilen bir fotoğraf, yüz yıl sonra bile başkaları tarafından beğenilebilir.
Dünya Fotoğrafçılık Günü, fotoğraf olan inanılmaz sanat biçimine saygılarımızı sunduğumuz bir gündür. Hepimizin sevdiği ve değer verdiği kişisel fotoğraflar var, ancak bir hikâye anlatan fotoğraflar da var. Bize zaman içindeki önemli dönemleri anlatırlar veya gezegen hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlarlar.
Dünya Fotoğrafçılık Günü Tarihi
Fotoğraf orijinal olarak Nicéphore Niépce ve Louis Daguerre tarafından, bir kâğıt parçasına gümüş klorür kaplanarak çekildi.
Tarih olarak neden 19 Ağustos seçildi? Çünkü 19 Ağustos Fransız hükümetinin, Nicéphore Niépce ve Louis Daguerre tarafından geliştirilen fotografik bir süreç olan dagerreyotipin icadını resmi olarak duyurduğu ve dünyanın geri kalanına ücretsiz olarak sunulduğu gündür. Böylelikle insanlara ilk kez resim yapmak gibi uzun ve kusurlu yöntemlere bel bağlamak yerine tarihi yakalama ve koruma yeteneği verilmiştir.
Bu noktadan sonra, fotoğrafçılık süreçleri ve araçları sürekli olarak gelişti ve daha kolay erişilebilir hale geldi. Plakalarda kimya ile öncü süreçlerden, kolayca yüklenebilen filmlere, tamamen dijital fotoğraflara geçildi.
Fotoğraflar yıllar içinde, önce ‘fotoğraf makinesi’ ve bu şekilde fotoğraf çekme yeteneği ile daha iyi hale geldi. Teknolojideki büyük sıçramalar, fotoğrafçılığı dünyadaki yaşamın diğer yönleri kadar etkiledi.
Kodak, Canon ve diğer pek çok markayla birlikte, fotoğraf makinelerinin daha iyi, daha hafif ve daha kolay kullanılmasıyla sunulan gözetim yetenekleriyle fotoğraf pazarının bu kadar sıçrama yapması şaşırtıcı değildir. Fotoğrafçılık âleminde meydana gelen tüm yenilik ve yaratıcılık, bilim ve hatta büyük miktarda sanat için mükemmel bir keyif kaynağıdır.
Fotoğraf makinesinin icadı ve günümüzde fotoğraf çekmemizi sağlayan teknolojinin sonraki evrimi, tüm hayatımızda önemli bir rol oynamaktadır. Selfie çekmekten, savaşları ve protestoları belgeleyen fotoğraflar çekmeye kadar, Dünya Fotoğrafçılık Günü fotoğraf çekme sanatını kutluyor.
Bu gün, vahşi yaşam fotoğrafçılığı meraklıları, foto muhabirleri, moda fotoğrafçıları ve hatta amatör fotoğrafçılar tarafından büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Fotoğraf ile ilgilenen kişiler 19 Ağustosta fikirlerini paylaşmak ve bu gün hakkında farkındalık yaratmak için bir araya geliyorlar.
Dünya Fotoğrafçılık gününde Neler Yapılabilir?
Dünya fotoğrafçılık gününde daha eski bir kamera bulup ve 35 mm film hissinin ve görünümünün tadını çıkarabilirsiniz. Zamanı fotoğraf olarak kaydetmek ve korumak için etrafta dolaşabilirsiniz. Fotoğrafların sıradan dikdörtgen şeklinden farklı kesilerek oluşturulan bir kolaj hazırlayabilirsiniz.
Yakınlarda ziyaret edebileceğiniz bir fotoğraf müzesi varsa orayı ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Pek çok müzenin içinde kamera var ve hatta bazıları dünya çapındaki büyük etkinliklerde fotoğraf kullanımını açıklıyor. Öyleyse oraya gidin, birkaç fotoğraf çekin ve belki bu yılki Dünya Fotoğraf Günü’nde fotoğraf tarihinin bir parçasını kaydedin.
Fotoğraf stüdyosu kiralayarak arkadaşlarınızla keyifli bir çekim günü planlayabilirsiniz. Fotoğraf stüdyosu kiralamanın karmaşık veya pahalı olması gerekmez. Ayrıca, bir fotoğraf stüdyosu kiralamak, sadece bir kamera alıp dışarıda çekim yapmaktan daha iyi bir fikirdir.
Fotoğraf çekiminiz için bir stüdyo seçmenin ilk faydası, bir stüdyoda daha kolay elde edebileceğiniz profesyonel görünümdür. Bunun nedeni, üzerinde kontrolünüz olan bir ortamda çalışıyor olmanızdır. Gerekirse her değişken yönlendirilebilir ve dışsal faktörlerin fotoğrafa olan etkileri en aza indirilebilir. Ayrıca bir stüdyoda çalışmak, otantik bir yer kiralamaktan veya açık hava koşullarında bütün bir ekibi ayakta tutmaktan çok daha ucuz olabilir.
Ekstra kaynakların bulunması da faydalı olabilir. Yerinde çekim yapıyorsanız ve aniden parlak bir fikriniz varsa, onu takip etmek için doğru kaynaklara sahip olmayabilirsiniz. Bir fotoğraf stüdyosu kiralamak, tüm çekim fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmek için ihtiyacınız olan tüm küçük parçalara sahip olmanızı sağlar. Ekipmanların bir kısmının kiralama bedeline, diğerlerine ise ek bir ücret karşılığında erişilebilir olması muhtemeldir.
Ancak bir stüdyo kullanmayı seçmenin ana faydası, karşılaşacağınız kısıtlamaların olmamasıdır. Meraklı gözler ve yağmur yok ve ihtiyacınız olduğunda yapay ışıklara ve ısıtmaya erişim. Yaratıcı yönünüzü gerçekten ortaya koyabilir ve Dünya Fotoğrafçılık Günü’nü olması gerektiği gibi kutlayabilirsiniz! Fotoğrafları çekmek veya bir parçası olmak yerine onlara bakmayı seven biriyseniz, tüm zamanların en ünlü fotoğraflarından bazılarına bakarak internette biraz zaman geçirmenizi öneririz. Çok fazla ikonik fotoğraf var ve onlardan çok etkileneceksiniz.