Origami, makas ya da herhangi bir yapıştırıcı kullanmadan, kağıdı katlama yöntemi ile çeşitli şekiller oluşturma sanatıdır. Bu sanat ismini, Japonca kelimeler olan oru (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinden almıştır.
Kağıt Katlama Sanatının Tarihçesi
Bu sanatın ilk olarak kağıdı icat eden Çinliler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Fakat bu konuda çok kesin bilgiler yoktur. Origami bilindiği üzere ismini Japonca kelimelerden almıştır ve bu nedenle tahmin edilir ki gelişimini de Japonya’da tamamlamış ve ismini buradan duyurmuştur. Japonya’ya ise Budist rahipler tarafından getirildiği düşünülmektedir. O yıllarda yalnızca zenginlerin ilgilendiği bu sanat genellikle hediye kaplamalarında kullanılmıştır.
O dönemlerde bu sanat ile hediye süslemek bir zenginlik göstergesi olarak görülmektedir. Zenginlik göstergesi olmasının sebebi ise kağıdın henüz yeni icat edilmiş ve bu nedenle de çok pahalı olmasından dolayıdır. İlerleyen zamanlarda kağıt kullanımı yaygınlaşmış ve bu oranda üretim teknikleri geliştirilmiş ve daha fazla üretim yapılarak fiyatları da uygun hale gelmiştir. Zamanla insanlar bu sanatı eğlence amaçlı yapmaya başlamışlar ve gün geçtikçe daha popüler olmuş ve gelişmeye de devam etmiştir. Bu sanat ile ilgili ilk kitap ise 17. yüzyılda basılmıştır.
Kağıt Katlama Sanatının Faydaları
19. yüzyılda çocuk gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmüş ve okullarda çocuklara öğretilmeye başlanmış, çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Göz ve beyin koordinasyonu ile beraber el becerisini de geliştirmeye katkı sağlayan bu sanat çocuklarda başarma ve kendine güven duygusunu artırmaktadır. Günümüzde de bu sanat dalı ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olup görülebilecek çeşitli sergilerde bulunmaktadır.
Kağıt Katlama Sanatının Çeşitleri
Klasik origami
Makas ve yapıştırıcı kullanılmadan, tek parça kağıdın katlanması ile çeşitli figürlerin ortaya çıkarıldığı türdür. Bu tür ile genel olarak hayvan figürleri yapılmakta olup çeşitli eşya figürleri de yapılabilmektedir.
Parçalı origami
Modüler origami olarak da bilinen bu tür ile üç boyutlu şekiller oluşturulmaktadır. Ortaya çıkarılan çeşitli geometrik figürlerin birleştirilmesi ile oluşturulmasından dolayı parçalı denmiştir.
Mimari origami
Bu türde makas ve yapıştırıcı kullanılmakta ve kağıtların simetrik bir şekilde kesilip yapıştırılması yöntemi ile çeşitli figürlerin oluşturulması sanatıdır. Tasarlanan mimarinin daha güzel görünmesi için boyamada yapılmaktadır. Genellikle bu yöntem ile süs eşyaları yapılmaktadır.
Islak origami
Tasarlanan şeklin kağıda daha kolay verilebilmesi için kağıt ıslatılır. Islatma yöntemi ile yapılmasından dolayı da bu türe ıslak denmiştir. Diğer türlerden tek farkı su kullanılmasıdır.
Bu türlerden daha başka türleri de bulunmakta olan origaminin en çok kullanılan türleri saymış olduğumuz bu dört türdür. Bunlardan başka pop-up, krigami gibi türlerde bulunmaktadır.