Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856’da, Smiljan, Avusturya İmparatorluğunda (şimdiki Hırvatistan) doğdu. 7 Ocak 1943, New York, New York, ABD), dönmeyi keşfeden ve patentini alan Sırp Amerikalı mucit ve mühendis manyetik alan, çoğu şeyin temeli alternatif akım makineleri. Ayrıca üç fazlı elektrik enerjisi iletim sistemini geliştirdi. 1884’te Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve alternatif akım dinamoları, transformatörleri ve motorları sisteminin patent haklarını George Westinghouse’a sattı. 1891’de radyo teknolojisinde yaygın olarak kullanılan bir endüksiyon bobini olan Tesla bobinini icat etti.
Nikola Tesla’nın Hayatı
Nikola Tesla’nın ailesi Sırp kökenliydi. Babası Ortodoks bir rahipti, annesi ise okumamıştı ancak oldukça zekiydi. Tesla da şiir yazma yeteneğinin yanında muhteşem bir hayal gücü ve zekâya da sahipti.
Mühendislik kariyeri için eğitim alarak Avusturya’nın Graz kentindeki Teknik Üniversite’ye ve Prag Üniversitesi’ne katıldı. Graz’da aslında bir jenaratör olan ve tersine çevrildiğinde bir elektrik motoru olan Gramme dinamosunu gördü. Alternatif akımı avantaja çevirmek için bir yol tasarlamaya başladı. Daha sonra Budapeşte’de dönen manyetik alan ilkesini görselleştirdi ve bir indüksiyon için planlar geliştirdi.
1882’de Nikola Tesla, Continental Edison Company için Paris’te çalışmaya gitti ve 1883’te Strassburg’a atanırken, mesai saatlerinden sonra ilk endüksiyon motorunu yaptı. Tesla, 1884’te Amerika’ya gitti. Cebinde dört sent, birkaç kendi şiiri ve uçan bir makine için gerekli hesaplarla New York’a geldi. İlk önce onunla iş buldu. Thomas Edison, ancak iki mucit arka planda ve yöntemlerde birbirinden çok uzaktı ve ayrılmaları kaçınılmazdı.
Mayıs 1888’dePittsburgh’daki Westinghouse Electric Company’nin başkanı George Westinghouse, Tesla’nın alternatif akım dinamoları, transformatörleri ve motorlarından oluşan çok fazlı sisteminin patent haklarını satın aldı. İşlem, Edison’un doğru akım sistemleri ve Tesla-Westinghouse alternatif akım yaklaşımı arasında devasa bir güç mücadelesi ortaya çıkardı. En sonunda da galip geldi.
Nikola Tesla, kısa süre sonra, yaratıcı zihnini serbest bırakabileceği kendi laboratuvarını kurdu. Daha sonra Wilhelm Röntgen tarafından 1895’te X-ışınlarını keşfettiğinde kullanılacak olanlara benzer gölge grafikleri. Tesla’nın sayısız deneyi, bir karbon düğme lambası, elektrik rezonansının gücü ve çeşitli aydınlatma türleri üzerinde yapılan çalışmaları içeriyordu.
Nikola Tesla, alternatif akım korkularına son vermek için laboratuvarında, elektriğin vücudundan geçmesine izin vererek lambalar yaktığı sergiler düzenledi. Yurtiçinde ve yurtdışında dersler vermesi için sık sık davet edildi. Bu 1891 yılında icat ettiği Tesla bobini, günümüzde radyo ve televizyon setlerinde ve diğer elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Westinghouse, Tesla’nın alternatif akım sistemini aydınlatmak için kullandı.1893’te Chicago’daki Dünya Kolomb Sergisi. Bu başarı, Tesla’nın adını ve patent numaralarını taşıyan Niagara Şelalesi’ndeki ilk elektrikli makineyi kurma sözleşmesini kazanmalarında bir etkendi. Proje, 1896’da Buffalo’ya güç taşıdı.
1898’de Tesla, rehberliğinde teleotomatik bir tekne icat ettiğini duyurdu: uzaktan kumanda. Şüpheler dile getirildiğinde Tesla, Madison Square Garden’daki bir kalabalığın önünde iddialarını kanıtladı.
Mayıs 1899’dan 1900’ün başlarına kadar kaldığı Colorado Springs, Colorado’da Nikola Tesla, en önemli keşfi olarak gördüğü şeyi yaptı: Karasal sabit dalgalar. Bu keşifle, Dünya’nın bir iletken olarak kullanılabileceğini ve belirli bir elektrik frekansında rezonansa girebileceğini kanıtladı. Ayrıca 40 km mesafeden 200 adet lambayı kablosuz şekilde yaktı ve 41 metre ölçülerinde flaşlar üreterek insan yapımı yıldırımlar ortaya çıkardı. Bir zamanlar Colorado laboratuvarında başka bir gezegenden sinyaller aldığından emindi, bu iddia bazı bilimsel dergilerde alay konusu oldu.
1900 yılında New York’a dönen Nikola Tesla, Long Island’da bir Amerikan finansörü Pierpont Morgan’dan 150.000 dolar sermaye ile kablosuz dünya yayın kulesini kurdu. Tesla, telefon ve telgraf patent haklarının %51’ini Morgan’a devrederek krediyi güvence altına aldı. Dünya çapında iletişim sağlamayı, hava durumu uyarıları ve stok raporları göndermek gibi olanakları içinde barındıracak bir proje düşünülüyordu. Proje, mali kriz, işçi sorunları ve Morgan’ın desteği geri çekmesi nedeniyle durduruldu. Bu Tesla’nın en büyük yenilgisiydi.
Tesla’nın daha sonra türbinlere ve diğer projelere dikkatini yönlendirdi. Fon eksikliği nedeniyle, fikirleri defterlerinde kaldı. Bu fikirler hala meraklılar tarafından için incelenmekte ve ipuçları bulunmaya çalışılmaktadır. 1915’te, kendisinin ve Edison’un Nobel Ödülü’nü paylaşacaklarına dair bir haberin hatalı çıkması üzerine ciddi şekilde hayal kırıklığına uğradı. Tesla, 1917’de Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü’nün sunabileceği en yüksek onur olan Edison Madalyası’nın sahibi oldu.
Nikola Tesla kendisine sadece birkaç yakın arkadaşa izin verdi. Bunlar arasında yazarlar Robert Underwood Johnson, Mark Twain ve Francis Marion Crawford vardı. Mali konularda oldukça pratik değildi ve eksantrikti, zorlamalar ve ilerleyici bir mikrop fobisi tarafından yönlendirildi. Ama gizli bilimsel sırları sezgisel olarak sezmenin ve hipotezlerini kanıtlamak için yaratıcı yeteneğini kullanmanın bir yolu vardı. Tesla, sansasyonel haberler arayan gazeteciler için mükemmel bir kaynaktı. Ancak fütürist kehanetlerinin ne kadar ciddiye alınması gerektiğinden emin olmayan editörler için bir sorun oluşturuyordu. Bu haberler diğer gezegenlerle iletişim konusundaki spekülasyonları, Tesla’nın Dünya’yı bir elma gibi bölebileceği ve 400 km mesafede 10.000 uçağı yok edebilecek bir ölüm ışını icat ettiği gibi iddiaları içermekteydi.
Ölümü
Nikola Tesla, 1937 sonbaharında, bir gece yarısından sonra Tesla, güvercinleri beslemek için katedrale ve kütüphaneye gitmek için Hotel New Yorker’dan ayrıldı. Otelden birkaç blok ötede bir caddeyi geçerken hareket eden bir taksiden kaçamadı ve yere savruldu. Kazada sırtı önemli şekilde burkulmuş ve kaburgalarından üçü kırılmıştı. Yaralarının kapsamı tam olarak bilinmiyordu. Nikola Tesla, bir doktora danışmayı reddetti ve asla tam manasıyla iyileşmedi.
Tesla, 7 Ocak 1943’te Hotel New Yorker’daki odasında tek başına öldü. Daha sonra cesedi, Tesla’nın iki gün evvela kapısına koyduğu “rahatsız etmeyin” işaretini görmezden gelen hizmetçi Alice Monaghan tarafından bulundu. Adli hekim yardımcısı HW Wembley cesedi araştırdı ve vefat nedeninin koroner tromboz olduğuna karar verdi.
Tesla’nın ölümünden sonra, yabancı mülkün koruyucusu, evraklarını, diplomalarını ve diğer onurlarını, mektuplarını ve laboratuvar notlarını tutan sandıklarına el koydu. Bunlar sonunda Tesla’nın yeğeni Sava Kosanovich tarafından miras alındı ve daha sonra Belgrad’daki Nikola Tesla Müzesi’ne yerleştirildi. Cenaze için yüzlerce kişi New York’taki Aziz John Katedrali’ne gitti ve bir dizi mesaj ile büyük bir dehanın kaybını kabul etti. Üç Nobel Ödülü sahibi Nikola Tesla için, “modern zamanların birçok teknolojik gelişiminin önünü açan dünyanın seçkin zekâlarından birine” övgüleri sunuldu.