Hasta Hakları; Sağlık hizmeti alan kişilerin sağlık tesisleri ve sağlık çalışanları ile ilgili olarak “hasta ve sağlıklı” haklarını tanımlayan bir kavramdır.” “kutsallaştırma” ilişkisi. Bu tanım, doktoru hasta-hekim ilişkisinde “doğal ve kutsal otorite” haline getirdi. Son yıllarda tıp bilgisinin artması ve doktorların uzmanlaşması düşünüldüğünde, hiç bilmediği bir adaletsizlik var. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak zayıftır.
Hasta hakları; “hastalıkta ve sağlıkta”, sağlık hizmeti alan kişilerin sağlık tesislerine ve sağlık profesyonellerine karşı haklarını tanımlayan bir terimdir. İhtiyaçtan doğduğu için; Hasta hakları, hekim, hasta ve sağlık kurumu arasındaki ilişkiyi karşılıklı olarak düzenleyen ilkeler bütünüdür denilebilir.
Hasta Hakları Hangi Amaca Hizmet Ediyor?
Hasta haklarının temel amacı, “zayıf” hastanın sosyal olarak güçlendirilmesi ve desteklenmesidir. Bu aşamada hasta haklarının hastalara, sağlık kurumlarına ve sağlık çalışanlarına karşı olduğu şeklindeki yanlış anlaşılmaya açıklık getirmek gerekmektedir. Amaç, paralel olarak etkileşimli sağlık hizmeti sağlamaktır.
Hasta Hakları
Genel Olarak Hizmet Alma Hakkı
Hastanemizde hizmet almak isteyen hastaların hakkaniyet ve adalet ilkeleri çerçevesinde sağlık faaliyetlerine ve koruyucu sağlık hizmetlerine katılma hakları vardır.
Bilgi Alma Ve Bilgi İsteme Hakkı
Hastalarımız tüm hizmet ve seçenekler hakkında bilgi alma ve sağlık durumları ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü ve yazılı olarak isteme hakkına sahiptir.
Sağlık Ve Personel Seçme Ve Değiştirme Hakkı
Hastalarımız; Kendisine uygulanacak mevzuatta belirtilen usul ve şartlara uyulmak kaydıyla, istediği sağlık kuruluşunu ve sağlık kuruluşunu seçme ve sağlık hizmetlerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. Sağlık hizmeti sunan veya sunan hekimler ve diğer sağlık çalışanları, kimliklerini, rollerini ve iş unvanlarını öğrenme, seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.
Mahremiyet Hakkı
Hastalar mahremiyetine saygı gösterilmesi önemlidir. Tüm sağlık hizmetlerini gizlilik içinde alma hakları vardır.
Tedaviyi Reddetme, Tedaviye Son Verme ve Onam İsteme
Hastalar tedaviyi reddetme, sonlandırılmasını talep etme, tedavi işlemleri için onay alma ve onay çerçevesinde hizmet alma haklarına sahiptir.
Güvenli Ortamda Yaşama Hakkı
Hastaların güvenli ortamda sağlık hizmeti alma hakkı vardır.
Dini Vecibeleri Yerine Getirme Hakkı
Hastalar, hastanemizin tesis ve idari kaynaklarında dini vecibelerini ifa etme hakkına sahiptir.
İnsani Değerlere Saygı, Saygı Ve Rahatlık Hakkı
Hastalarımız, güler yüzlü, nazik ve şefkatli bir ortamda, saygı, özen ve dikkatle gürültülü ve aksatıcı sağlık hizmeti alma hakkına sahiptir.
Ziyaret Ve Refakatçi Bulundurma Hakkı
Hastanemiz, doktorun gerekli görmesi halinde usul ve esaslar çerçevesinde ziyaretçi kabul etme ve refakatçi bulundurma hakkına sahiptir.
Talep, İtiraz Ve Yasal Takip Hakkı
Hasta haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü talep, itiraz ve dava haklarına sahiptirler.
Hasta Ve Ailesinin Yükümlülükleri
Bilgi Verme Yükümlülüğü
Hastalar mevcut hastalıkları, hastalıkları, yatışları, tedavileri, kullandıkları ilaçlar ve sağlıkları hakkında doğru ve eksiksiz bilgi vermek zorundadır.
Tavsiyelere Uyma Yükümlülüğü
Hastalarımız, tedaviden sorumlu yetkili doktorlar tarafından önerilen tedavi planına esas olarak uymakla yükümlüdür.
Planlanan Tedaviyi Reddetme Sorumluluğu
Tedaviyi reddetme veya doktor reçetelerine uymama sonuçlarından hastalar sorumludur.
Araştırma Ve Tedavi Masraflarını Ödeme Yükümlülüğü
Hastalar sağlık masraflarının nasıl ve hangi kurum veya kuruluş tarafından karşılanacağını başvuru sırasında hastanemize bildirmek zorundadır. Tedavi talepleri için ödenmesi gereken tutarı kurumun belirlediği süre içinde ödemekle yükümlüdür. Ücretsiz tedavi hakkına sahip kişiler, bu hakkını belgelerle teyit etmelidir.
Sağlık Kurumlarının Usul ve Esaslarına Uyma Yükümlülüğü
Hastalar, tedavi ve davranışlarına ilişkin olarak hastanemizin kural ve uygulamalarına uymak zorundadır.
Saygı Görevi
Hastalar, diğer hastalarımızın ve personelimizin haklarına saygı duymalıdır. Hastanemizin hastalarını tehlikeye atan gürültü, duman ve ziyaretçi sayısının fazla olması gibi durumlarda hastalar hastane yönetimi tarafından alınan tedbirlere uymak zorundadır.
Bulaşıcı Hastalık Bildirme Yükümlülüğü
Bulaşıcı hastalığı olduğundan şüphelenilen veya tanı konan hastalarımız, lisanslı bir doktordan taburcu olmalarına izin verilmedikçe taburcu olamazlar.
Gerçeğe Aykırı Talepte Bulunma Sorumluluğu
Hastalarımız, yetkili hekiminin uygun görmediği ve tedavi planında yer almayan herhangi bir ilacın verilmesini veya kullanılmasını talep edemez.
Ziyaretçi Kurallarına Uyma Sorumluluğu
Hastalar, ziyaretçilerini hastanemiz tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kabul etmelidir.
Tazmin Yükümlülüğü
Hastalar, hastane mobilyalarımızın veya sarf malzemelerinin uygunsuz veya kasıtlı kullanımından kaynaklanan zararları tazmin edilir.
Diğer bilgi yazılarımıza ulaşma için tıklayınız.